Kun je wel wat afleiding van je studie gebruiken?

Wekelijks boodschappen doen voor een oudere vrouw in jouw straat? Af en toe afspreken met een asielzoeker die de stad beter wil leren kennen? Kortom: heb je wel zin in eens iets anders dan met je neus in de boeken én wil jij verschil maken in jouw omgeving door je in te zetten voor kwetsbare stadsgenoten? Dan ben je bij Serve the City Utrecht aan het goede adres!

Wij geloven dat je van waarde kunt zijn voor de mensen om je heen. Soms weet je alleen niet zo goed waar je moet beginnen. Daar helpen wij graag bij! We bieden laagdrempelig vrijwilligerswerk aan, waarbij je zelf kunt bepalen met welke hulpvraag en doelgroep je aan de slag wilt en op welk moment. Zo kun je het dus helemaal afstemmen op je eigen agenda.

Ben je geïnspireerd en zou je je bij deze jongerenbeweging willen aansluiten? Schrijf je dan hier in en we nemen snel contact met je op om een kennismakingsgesprek te plannen!

Hulpvragen

Sociaal

Puzzelmaatje
Hou jij van puzzelen? Een 63-jarige meneer uit Zuilen ook! Deze alleenstaande meneer woont op een beschermd wonen-afdeling en zoekt al lange tijd een puzzelmaatje. Meneer is een leuke, vrolijke en geduldige man die graag een puzzeltje met jou legt. Dit doet hij het liefst op de maandag- of dinsdagmiddag. Heb jij dan een uurtje tijd om met deze meneer op te trekken?
#puzzelen #samen #maatje @UtrechtZuilen

Samen voetballen
Een jongen van 6 jaar zou het leuk vinden als er iemand met hem wil optrekken voor een tijdje. Hij heeft wat extra beweging nodig en houdt erg van voetballen. Daarnaast vindt hij het ook leuk om naar de kinderboerderij te gaan of naar de bibliotheek. Zijn moeder is alleenstaand en ze zou het fijn vinden als er iemand is voor haar zoontje die hem wat extra aandacht kan geven. Zie je dit helemaal zitten? Wij zien je belletje/mailtje of app-je graag tegemoet komen!
#voetballen #naar de kinderboerderij #in beweging @UtrechtOvervecht

Samen naar buiten
Een Braziliaanse meneer van 61 heeft last van zijn gezondheid en is slecht ter been. Om zijn conditie op te bouwen moet hij vaker naar buiten om een rondje van een half uurtje te wandelen. Hij houdt van kletsen, koken, van boswandelingen en van reizen. Hij heeft veel te vertellen, aangezien hij al heel veel van de wereld heeft gezien. Hij zoekt iemand die 1 keer per week samen met hem naar buiten kan gaan om een eindje te wandelen.
Ben je een vrouw, houd je van naar buiten gaan en ben je beschikbaar op donderdag of op vrijdag? Dan horen we graag van je!
#sociaal #wandelen #toffe verhalen van een reiziger @UtrechtOvervecht

Gezellig maatje Overvecht
Een 30-jarige dame met een verstandelijke beperking uit Overvecht is op zoek naar een maatje om mee op stap te gaan. Ze wil graag mensen in de buurt leren kennen en zou graag samen met jou naar Resto van Harte en andere projecten in de buurt gaan. Deze dame houdt van knutselen, kletsen, naar de stad gaan en kringloop/rommelmarkten afstruinen. De maandag, dinsdag (avond niet) of het weekend is zij daarvoor beschikbaar. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan horen we graag van je!
#gezelligheid #maatje @UtrechtOvervecht

Wandelen naar het winkelcentrum
Een vriendelijke vrouw van 87 jaar zoekt iemand die af en toe met haar naar het winkelcentrum in de buurt wandelt. Ze heeft een heupoperatie ondergaan en is daardoor nu wat slechter te been. Mevrouw vindt het hierdoor fijner om met iemand (bij voorkeur een vrouw) samen naar buiten te gaan. Ze woont in Ondiep en is op veel dagen beschikbaar. Heb je zo af en toe een beetje tijd over, houd je ook wel van naar het winkelcentrum gaan en lijkt het je gezellig om deze mevrouw daarbij te vergezellen? Neem dan snel contact met ons op!
#sociaal #naar het winkelcentrum #gezelligheid @UtrechtOndiep

Maatje voor fietsen en wandelen
Een hele vriendelijke man met een verstandelijke beperking is op zoek naar een maatje die het leuk vindt om samen met hem wat te ondernemen. Hij houdt van fietsen en wandelen en is graag actief bezig. Ook spelletjes vindt deze meneer erg leuk! Houd jij ook van actieve dingen ondernemen? Word dan maatje van deze gezellige meneer, gegarandeerd een goede tijd! Hij zou graag op dinsdagmiddag met je afspreken.
#sociaal #wandelen #fietsen @UtrechtOvervecht

Maatje verstandelijk beperkte vrouw
Een vrouw met een verstandelijke beperking uit Rivierenwijk (60 jaar) zoekt een vrouwelijke vrijwilliger die één keer in de week met haar op wil trekken. Bijvoorbeeld samen boodschappen doen, naar het buurthuis gaan of te wandelen. Ze vindt het erg fijn om iemand om haar heen te hebben en te kletsen. Deze mevrouw heeft wel iemand nodig die af en toe een beetje streng voor haar kan zijn.  Mevrouw is beschikbaar van maandag tot en met donderdag. Ben jij de vrijwilliger die mevrouw zoekt? We horen het graag van je!
#sociaal #gezelligheid #kletsen @UtrechtRivierenwijk

Samen wijkbewoners leren kennen
Een 30-jarige man met een verstandelijke beperking wil graag nieuwe mensen in zijn wijk leren kennen. Daarom wil hij graag naar sociale projecten (zoals het buurthuis) in de wijk, maar hij vindt het een beetje spannend om daar alleen heen te gaan. Hij zoekt een maatje die met hem op stap gaat hierheen, zodat hij later steeds meer zelfstandig kan gaan. Ook vindt hij het heel leuk om met jou naar de kroeg te gaan of samen naar voetbal te kijken. Word jij zijn buddy? Hij is in de avonden en in het weekend beschikbaar.
#sociaal #wijk #samen @UtrechtOvervecht 

Zwemmen met verstandelijk beperkte kinderen

Houd je van zwemmen en wil je graag iets voor een ander betekenen? Lees dan snel verder! De kinderen van een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking gaan 1 keer in de 2 weken op dinsdagmiddag zwemmen (van 12:30-14:30 in de even weken). Ze zoeken versterking voor de 1-op-1 begeleiding van de kinderen. Sta je stevig in je schoenen, ben je voor langere tijd beschikbaar en heb je wel zin in een uitdaging? Dan is deze hulpvraag iets voor jou!
#zwemmen #begeleiding #sportief @UtrechtOvervecht

Gezelligheidsmaatje gezocht!
Een oudere mevrouw van 86 jaar is op zoek naar iemand die een keer per week (of eens in de twee weken) gezellig bij haar langs komt en kletst over allerlei verschillende dingen; ze houdt erg van het voeren van goede gesprekken over de wereld. Mevrouw komt oorspronkelijk uit Joegoslavië en wil ook graag haar Nederlandse taal verbeteren. Daarnaast houdt ze ook van wandelen.
Is dit iets voor jou? We horen dan graag van je!
#gezelligheid #kletsen en wandelen #taal @UtrechtOvervecht

Buddy gezocht!
Een sportieve mannelijke vluchteling van 31 jaar zoekt een buddy waar hij gezellig samen dingen mee kan ondernemen, daarnaast wil hij ook graag zijn Nederlandse taal verbeteren. Hij houdt van sporten, schilderen, in de natuur zijn en van motoren. Lijkt het je leuk om er samen op uit te trekken en deel te nemen aan het Buddyproject? Je ontmoet je buddy wekelijks en daarnaast ontmoet je om de drie weken ook andere buddy’s en ga je gezellige dingen doen samen (zoals een film kijken of spelletjes spelen in De Voorkamer in Lombok). Lijkt je dit leuk? Neem contact met ons op!
#sociaal #buddyproject #sportief #gezellig @UtrechtNoord

Huiswerkbegeleiding
Een 18 jarig meisje is op zoek naar iemand die haar kan helpen bij haar huiswerk. Het gaat om de vakken Nederlands en Engels. Binnen het gezin is het financieel niet mogelijk om een huiswerkinstituut te betalen. Het meisje heeft een zware tijd achter de rug, en daarom zijn wij op zoek naar een leuke, spontane vrijwilliger die haar wilt helpen! Lijkt het jou leuk om je steentje bij te dragen? Reageer dan op deze vraag! De dagen en tijden zijn in overleg.
#sociaal #huiswerkbegeleiding @Utrechtzuilen

Met de regiotaxi op stap
Een gezellige mevrouw van 83 jaar uit Tuinwijk zoekt een vrouwelijk maatje om met de regiotaxi naar Winkelcentrum Overvecht te gaan, te kletsen, of om met de rolstoel een blokje om te gaan. Mevrouw loopt zelf moeilijk, maar houdt wel van erop uitgaan. Ze heeft een beperkt netwerk en houdt van gezelligheid. Ben je een vrouw en heb je één keer in de 2 weken op woensdagen tijd? Meld je snel aan, dan maken we graag kennis met je!
#sociaal #regiotaxi #kletsen @UtrechtTuinwijk

Vrouwelijk maatje voor koffie
Een 85-jarige dame uit Tuinwijk heeft behoefte aan een vrouwelijk maatje dat eens per maand bij haar langskomt voor een bakje koffie en een praatje. Mevrouw is niet heel mobiel, maar af en toe een klein wandelingetje maken of boodschapje doen behoort ook tot de mogelijkheden en wensen. Ben jij die gezellige jongedame die mevrouw eens per maand gezelschap wil houden? Dan horen we graag van je!
#sociaal #ouderen #maatje @UtrechtTuinwijk

Wandelmaatje
Een gezellige kletsmajoor met een licht verstandelijke beperking zoekt een maatje om lekker samen mee te wandelen. Mevrouw woont in Overvecht en houdt van gezelligheid. We zoeken iemand met een stevige persoonlijkheid die met haar naar buiten wil voor de nodige beweging en ontspanning. Dit kan elke avond (behalve maandagavond) of op vrijdag of in het weekend overdag. Ben jij degene die we zoeken?
#sociaal #wandelen #maatje @UtrechtOvervecht

Koffiemaatje Zuilen
Een lieve mevrouw van 90 jaar is op zoek naar een koffiemaatje. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Ze zou het leuk vinden als iemand haar zo af en toe komt opzoeken, gezellig blijft koffie (of thee) drinken. Af en toe wandelen of samen een boodschapje doen vindt mevrouw ook fijn! Ben je één keer per week of 1 keer in de 2 weken beschikbaar en lijkt het je leuk om dit op te pakken, app/bel of mail ons gerust!
#sociaal #koffiemaatje @UtrechtZuilen

Praktisch

Leren koken
Hou jij van koken en vind jij het leuk om jouw basis kook skills over te brengen? Lees dan snel verder! Een vrouw met een verstandelijke beperking wil graag zelfstandig leren koken. Ze weet al hoe ze aardappelen moet koken, maar wil graag een volledige maaltijd voor zichzelf kunnen bereiden. Ze wil graag stap voor stap leren hoe ze dit moet aanpakken. Deze mevrouw kan elke doordeweekse avond vanaf een uur of 17.30. We zoeken een vrijwilliger die het leuk vindt om dit met haar op te pakken. Ben jij geduldig, kun je goed luisteren en natuurlijk koken? Dan is dit iets voor jou!
#koken #stapvoorstap #geduld @UtrechtOvervecht

Klussen en boodschappen doen in Oudwijk
Een oudere man is op zoek naar een gezellig maatje om mee te kletsen en die wat simpele klusjes kan doen. Hierbij kun je denken aan lampen verwisselen of stekkers uit/in ander stopcontact doen etc. Wij zijn opzoek naar een vrijwilliger die op maandag of vrijdag (overdag) zich hiervoor wilt inzetten. Het gaat om wekelijks contact. De man is rolstoelgebonden en kan daarom zelf de simpele klusjes niet meer uitvoeren. Lijkt dit jou wat? Neem dan contact met ons op!
#praktisch #oudwijk #klussen @UtrechtOudwijk

Samen naar het handwerkatelier en boodschapjes doen

Een oudere mevrouw uit Kanaleneiland is op zoek naar een vrijwilliger die met haar naar het handwerkatelier (op vrijdagen) kan gaan, omdat ze dit niet zelfstandig kan. Mevrouw zit in een rolstoel. Ook zou het fijn zijn om af en toe samen een boodschapje te doen.
Lijkt het jou leuk om deze mevrouw een keer in de week te helpen? Laat het dan weten!
#praktisch #rolstoel #boodschappen @UtrechtKanaleneiland

Ouderen in rolstoel naar bijeenkomst brengen
In Kanaleneiland wordt elke twee weken op woensdagochtend een katholieke mis georganiseerd voor de bewoners van een woonzorginstelling. Een aantal van de ouderen die hier heel graag naartoe gaan kunnen helaas niet meer zelfstandig van hun kamers boven met de lift naar de ruimte beneden komen. Zou jij hen hierbij willen helpen? Deze activiteit vindt elke twee weken op woensdag plaats tussen 9.30 en 11.30 uur. Let op: we zoeken hiervoor minimaal 1-2 vrijwilligers! Mocht je dit eens per maand willen doen, laat het ons dan weten.
#ouderen #rolstoel #sociaal @UtrechtKanaleneiland

Praktisch maatjescontact
Ben jij zowel praktisch als sociaal? Dan zijn wij op zoek naar jou! Een leuke, spontane vrouw van ongeveer 40 is op zoek naar een maatje die haar kan helpen bij haar huis en tuin, maar daarnaast ook gezellig kan kletsen, koffie wilt drinken etc. De mevrouw heeft plannen met haar huis en tuin, maar heeft daar ondersteuning bij nodig. Omdat haar netwerk beperkt is is zij op zoek naar een vrijwilliger (M/V). Het zijn geen moeilijke, zware klussen die gedaan moeten worden. De mevrouw is woonachtig in hartje centrum en staat open voor iedereen die haar wil helpen. De dagen en tijden zijn flexibel. Ook het aantal keer kan in overleg! Ben jij de vrijwilliger die wij zoeken? Dan horen we graag van je!
#praktisch #sociaal #gezelligheid @Utrechtcentrum

Handwerkatelier zoekt vrijwilligers!
“Van Hagar tot Ruth” is een handwerkatelier die verschillende groepen in verschillende wijken voorziet van handwerken en naailes. Het zijn groepen met veel diversiteit, iedereen is welkom! Voornamelijk vrouwelijke migranten vullen deze groepen. Vind jij naaien/handwerken leuk en heb je interesse om in Kanaleneiland of Overvecht te helpen? Geen zorgen, je hoeft geen expert te zijn 😉 Op dit moment staan de volgende vacatures open: op woensdagochtend beginners naailes geven, er worden kleermakers/coupeuses gezocht en vrijwilligers die helpen/les geven bij sieraden maken. Meer info? Neem contact met ons op!
#praktisch #sociaal #creatief @UtrechtKanaleneiland @UtrechtOvervecht

Hulp bij financiën
Voor een mevrouw met hersenletsel zijn wij op zoek naar een vrijwilliger die haar wilt helpen bij de financiën. Het gaat om een eenvoudige taak, maar die door mevrouw niet goed uit te voeren is. De mevrouw is snel vermoeid en kan niet te lang achter een computer zitten. Naast dat je haar helpt is er natuurlijk ook ruimte om te kletsen en om koffie te drinken. Zou jij deze mevrouw willen ondersteunen bij haar financiën? Neem dan contact met ons op!
#praktisch #sociaal #financiën @UtrechtNoordoost

Huiswerkhulp economie
Een aardige jongeman van 22 jaar zoekt huiswerkhulp voor een toelatingsexamen dat hij in augustus moet afleggen om zich in te kunnen schrijven voor bedrijfseconomie. Deze jongen komt uit Tadzjikistan en woont al zo’n 9 jaar in Nederland. In die tijd heeft hij drie hersenbloedingen gehad en langzaam probeert hij zijn leven weer op te bouwen. Heb jij affiniteit met economie (op HAVO niveau) en vind je het leuk om met deze jongen wekelijks aan de slag te gaan? Dan horen we het graag van je!
#praktisch #sociaal #economie #met de neus in de boeken @UtrechtOvervecht

Muzikale sessies met ouderen
Houd je van muziek en lijkt het je leuk om dementerende ouderen op maandagmorgen of op donderdagmiddag één op één te begeleiden tijdens een muzikale sessie? Op maandagochtend gaan een aantal bewoners aan de slag tijdens een zang-volksdans activiteit. Een andere groep gaat op donderdagmiddag gezellig samen met elkaar muziek maken. Het is fijn als je kunt helpen door bijvoorbeeld een instrument aan te geven en contact te maken met de bewoners. Lijkt het je tof om deze ouderen een dagdeel op te vrolijken door bezig zijn met muziek maken? Neem dan snel contact met ons op.
#sociaal #muzikaal #ouderen @UtrechtZuilen 

Een greep uit de ervaringen

Joanne is het maatje van Najia, een vrouw van Marokkaanse afkomst.

Naija spreekt goed Nederlands, maar is onzeker over d’s en t’s en andere grammaticaregels. Joanne helpt haar daarbij en helpt inmiddels ook Najia’s dochtertje Bahia met haar huiswerk.
Joanne: “In het gezin van Najia is zoveel gastvrijheid. We gaan vaak samen de kinderen uit school halen. Eenmaal thuis komen dan de lekkere hapjes op tafel. Ik help Bahia ook regelmatig met haar huiswerk. Ik vind het onwijs leuk om taalmaatje te zijn. Je geeft wat, maar je krijgt er ook veel voor terug.”
Najia: “Door Joannes hulp merk ik veel vooruitgang, bij mijn dochter, maar ook bij mijzelf. We doen ook wel eens andere dingen samen, zo zijn we wel eens bij IKEA gaan ontbijten.”

Michiel is het maatje van Martijn Michiel is het maatje van Martijn, een man uit Overvecht met het syndroom van Down. Samen gaan ze op pad, naar het winkelcentrum en eten een ijsje 😄😄 Martijn ziet erg uit naar de komst van Michiel en geniet erg van het één-op-één contact met Michiel.
Michiel: ‘Van Martijn leer ik dat geluk in de kleine dingen zit.’

Franka doet wekelijks boodschappen voor de alleenstaande mevrouw van den Berg (87)
Na een kopje thee wordt de boodschappenlijst doorgesproken en gaat Franka op pad.
Mevrouw van den Berg: “We moesten elkaar even leren kennen, maar ik vind je nog steeds een leuke meid. Ik heb echt bewondering voor jongeren die dit in deze wereld nog doen!”

Sofie houdt van zwemmen en neemt regelmatig de verstandelijk beperkte Manjo mee.

Sofie: “Als je je vrije tijd in iets kunt steken waar beide partijen energie uithalen, waarom zou je dat dan niet doen? Voor mij is het zwemmen met Manjo echt een win-win situatie.”
Manjo geniet op zijn beurt enorm van de wedstrijdjes die hij doet met Sofie. En uiteraard wint hij die altijd… 🙂

Lilian bezorgt oude mevrouw vrolijkheid
Elke week gaat Lilian samen met haar dochter Suze op bezoek bij mevrouw Reuvers.
Lilian: “In de ochtend bel ik altijd even of het uitkomt dat we langskomen. Nooit komt het ongelegen, want mevrouw Reuvers vindt het heel leuk als we langskomen. Heel gezellig om elke keer even bij te praten en om te zien hoe Suze ons aan het lachen maakt.”
Wanneer Lilian met haar dochter binnenkomt, krijgt Suze meteen een dikke knuffel. Soms zijn de dagen wat lang en stil voor mevrouw, maar zoals mevrouw Reuvers zelf zegt: “van zo´n levend, actief kind leef ik helemaal op.”
Lilian: “Ik vind het heel mooi om te zien hoe ik samen met mijn dochter vrijwilligerswerk kan doen en dat mijn dochter juist heel veel liefde en vrolijkheid brengt, ook op moeilijke momenten!”

Vrijwilligster laat hondje uit en zoekt zelfs een nieuw thuis voor het hondje!
Een van onze vrijwilligers heeft een tijd de hond uitgelaten van een man met dementie. Zij deed dit altijd graag. Ook toen de man in moeilijkheden kwam bleef zij hem helpen. Meneer werd namelijk opgenomen in het ziekenhuis, en zijn hondje zat nog thuis. De vrijwilligster heeft besloten het hondje op te halen en haar over het diertje te ontfermen. De vrijwilligster overlegde met de vrienden en familie van meneer, over wat er zou moeten gebeuren als hij niet meer naar huis kan. Helaas gebeurde dit ook: meneer moest worden opgenomen in een gesloten inrichting in een verzorgingstehuis en zijn hondje mocht helaas niet bij hem blijven. Deze vrijwilligster heeft haar uiterste best gedaan om een goed onderkomen te vinden voor het hondje, en het is haar gelukt! Het hondje kon bij vrienden van haar terecht. Wat prachtig om te zien dat een vrijwilligster zo betrokken is. Het mooie is ook dat deze vrijwilligster nog steeds op bezoek gaat bij meneer en af en toe ook zijn hondje meeneemt.

Verschillende studenten van studentenvereniging Sola Scriptura - CSFR Utrecht hebben zich ingezet in de stad. Zo hebben de bewoners van een woonvoorziening in Utrecht deze gasten helemaal ingemaakt met sjoelen!

Geweldig mooi voorbeeld van ons project 'Samen in Utrecht', waarbij statushouders zich als vrijwilliger inzetten voor kwetsbare Utrechters. Deze heren maken samen prachtige muziek en de taal van muziek verbindt!

Vrijwilligersbeleid en gedragscode

Wij als Serve the City Utrecht vinden het belangrijk dat we goede afspraken maken over de manier waarop we met elkaar omgaan, omdat iedereen zich veilig en goed moet kunnen voelen in het contact met anderen. We denken dat het goed is als mensen elkaar met respect behandelen.

Als je als vrijwilliger bij ons aan de slag gaat, vinden we het belangrijk dat je onze waarden kunt onderschrijven en daarom vragen je ook om onze gedragscode te ondertekenen.

  • Lees hier de volledige gedragscode
  • Bekijk hier de acht belangrijkste kernpunten, die we ook tijdens het kennismakingsgesprek bespreken

Daarnaast vinden we het belangrijk om vastgelegd te hebben hoe we als Serve the City omgaan met onze vrijwilligers. Benieuwd naar je rechten en plichten als vrijwilliger?

  • Hier lees je ons volledige vrijwilligersbeleid.

Evenementen

sep. 12 2018

Meet&Eat

12 september 2018 van 17:00 tot 20:00

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close