Kun je wel wat afleiding van je studie gebruiken?

Wekelijks boodschappen doen voor een oudere vrouw in jouw straat? Af en toe afspreken met een asielzoeker die de stad beter wil leren kennen? Kortom: heb je wel zin in eens iets anders dan met je neus in de boeken én wil jij verschil maken in jouw omgeving door je in te zetten voor kwetsbare stadsgenoten? Dan ben je bij Serve the City Utrecht aan het goede adres!

Wij geloven dat je van waarde kunt zijn voor de mensen om je heen. Soms weet je alleen niet zo goed waar je moet beginnen. Daar helpen wij graag bij! We bieden laagdrempelig vrijwilligerswerk aan, waarbij je zelf kunt bepalen met welke hulpvraag en doelgroep je aan de slag wilt en op welk moment. Zo kun je het dus helemaal afstemmen op je eigen agenda.

Ben je geïnspireerd en zou je je bij deze jongerenbeweging willen aansluiten? Schrijf je dan hier in en we nemen snel contact met je op om een kennismakingsgesprek te plannen!

Hulpvragen

Sociaal

Huiswerkbegeleiding Kanaleneiland
Een 13-jarig meisje zit in de 2e klas van de Havo en is op zoek naar een iemand die jaar (tijdelijk) bijles zou kunnen geven. Ze heeft moeite met verschillende vakken, waaronder Wiskunde, Engels en Nederlands. Ze zou kunnen op de dinsdagavond, woensdagavond en in het weekend. Lijkt het je leuk om deze jonge meid te helpen? Neem dan contact met ons op!
#bijles #samen #dankbaar @UtrechtKanaleneiland

Contact met intellectuele ouderen

Odensehuis Andante zoekt vrijwilligers! Ze zijn een inloophuis voor ouderen met beginnende dementie en hun naasten. Deze intellectuele ouderen staan nog midden in het leven. In het Odensehuis krijgen zij lessen en hulp bij vaardigheden aangeboden, zodat zij toch nog uitgedaagd worden. Lijkt het je leuk om mee te helpen met het organiseren van colleges? Of vind je het leuk om samen dagelijkse activiteiten te verrichten? Vraag ons dan snel voor meer informatie!
#sociaal #ouderen #meedenken @UtrechtOudwijk

Uitdaging; Leer de taal!
Een jonge vrouw van 35 jaar wilt graag de Nederlandse taal leren. Zij heeft een gezin en wilt graag met hen Nederlands kunnen praten. Ze spreekt een klein beetje Nederlands, maar is gemotiveerd om de volledige taal onder de knie te krijgen. Zie jij deze uitdaging zitten om haar te helpen door middel van gesprekken te voeren? Laat het ons zo snel mogelijk weten!
#uitdaging #Nederlands #dankbaar @UtrechtOoginAl

Met de regiotaxi op stap
Een gezellige mevrouw van 83 jaar uit Tuinwijk zoekt een vrouwelijk maatje om met de regiotaxi naar Winkelcentrum Overvecht te gaan, te kletsen, of om met de rolstoel een blokje om te gaan. Mevrouw loopt zelf moeilijk, maar houdt wel van erop uitgaan. Ze heeft een beperkt netwerk en houdt van gezelligheid. Ben je een vrouw en heb je één keer in de 2 weken op woensdagen tijd? Meld je snel aan, dan maken we graag kennis met je!
#sociaal #regiotaxi #kletsen @UtrechtTuinwijk

Dementerende vrouw zoekt maatje!
Een vrouw van 84 jaar is begin dementerende. Zij heeft op vrijdag, zaterdag en zondag geen contact met mensen. Zij zou het daarom super fijn vinden om met iemand, op één van deze dagen, contact te hebben. Ze houdt van goede gesprekken en veel gezelligheid! Lijkt het jou leuk om samen met deze vrouw over interessante dingen te praten? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op!
#gezelligheid #interessant @UtrechtOvervecht

Huiswerkhulp Syrische vluchtelinge
Een jongedame van 18 uit Syrië is op zoek naar iemand die haar 1 keer per week wil helpen met haar huiswerk. Ze heeft vooral nog wat moeite met de vakken wiskunde en economie. Leren kan ze wel, maar voor deze vakken mist ze wat basiskennis. Overdag gaat ze naar school (schakel HBO), maar vanaf 16 uur is ze beschikbaar. Ook in het weekend zou ze kunnen afspreken. Houd jij van deze exacte vakken en lijkt het je tof om deze jongedame verder te helpen? Reageer dan snel!
#sociaal #huiswerkbegeleiding #vluchtelingen @UtrechtDeMeern

Taalmaatje Turkse man
Een 39-jarige man uit Turkije is op zoek naar iemand die hem zou willen helpen met het oefenen van de Nederlandse taal en met wie hij ook lekker kopje koffie kan drinken. Hij woont nu voor één jaar in Nederland. Lijkt het jou leuk om deze man hierbij te helpen én heb jij (minstens) 1 keer per week tijd hiervoor? Neem dan contact met ons op!
#leren #Nederlands #koffie @UtrechtLunetten

Maatje gezocht
Een jonge alleenstaande vrouw van in de 30 zoekt een maatje waarmee ze één keer in de twee weken iets leuks kan ondernemen in het weekend. Ze houdt heel erg van autorijden, dat geeft haar een gevoel van vrijheid. Waar ze niet zo erg van houdt, is om afspraken al heel vroeg vast te leggen. Lijkt het je leuk om samen dingen in Utrecht te ondernemen, zoals een kopje koffie drinken in de stad of naar de bioscoop te gaan? Dan horen wij het graag van je!
#sociaal #maatje #koffie drinken @UtrechtVogelenbuurt

Taalmaatje gezocht
Een rustige mevrouw van 40 jaar is op zoek naar iemand die haar wil helpen met het leren van de Nederlandse taal. Ze komt uit Guinee, woont zo’n 8 jaar in Nederland en heeft een verstandelijke beperking. Haar Nederlands is nog erg basis. Ze spreekt wel Frans en ze is erg gemotiveerd om aan de slag te gaan. Heb je gevoel voor taal, ben je geduldig en wil je graag wekelijks aan de slag met deze vrouw? Ze is beschikbaar op woensdag, donderdagmorgen, vrijdag en in het weekend.
#sociaal #Nederlandsetaal #andere culturen @Overvecht

Taalles Kanaleneiland
Eén keer per week wordt taalles gegeven in Huis van Vrede aan nieuwkomers die nog weinig Nederlands spreken. Huis van Vrede is een kerk én buurtcentrum in Kanaleneiland. Voor deze taalles zijn 1 of 2 nieuwe vrijwilligers nodig! De taalles is wekelijks op donderdagmiddag van 13-15 uur. Je krijgt een klein groepje mensen die graag Nederlands willen leren en gaat aan de slag met een bestaande methode. Heb je interesse in andere culturen, heb je gevoel voor taal en heb je op donderdag wel 2 uurtjes over? Meld je dan snel aan!
#taal #Nederlands #sociaal @UtrechtKanaleneiland

Puzzelmaatje
Hou jij van puzzelen? Een 63-jarige meneer uit Zuilen ook! Deze alleenstaande meneer woont op een beschermd wonen-afdeling en zoekt al lange tijd een puzzelmaatje. Meneer is een leuke, vrolijke en geduldige man die graag een puzzeltje met jou legt. Dit doet hij het liefst op de maandag- of dinsdagmiddag. Heb jij dan een uurtje tijd om met deze meneer op te trekken?
#puzzelen #samen #maatje @UtrechtZuilen

Samen naar buiten
Een Braziliaanse meneer van 61 heeft last van zijn gezondheid en is slecht ter been. Om zijn conditie op te bouwen moet hij vaker naar buiten om een rondje van een half uurtje te wandelen. Hij houdt van kletsen, koken, van boswandelingen en van reizen. Hij heeft veel te vertellen, aangezien hij al heel veel van de wereld heeft gezien. Hij zoekt iemand die 1 keer per week samen met hem naar buiten kan gaan om een eindje te wandelen.
Ben je een vrouw, houd je van naar buiten gaan en ben je beschikbaar op donderdag of op vrijdag? Dan horen we graag van je!
#sociaal #wandelen #toffe verhalen van een reiziger @UtrechtOvervecht

Gezellig maatje Overvecht
Een 30-jarige dame met een verstandelijke beperking uit Overvecht is op zoek naar een maatje om mee op stap te gaan. Ze wil graag mensen in de buurt leren kennen en zou graag samen met jou naar Resto van Harte en andere projecten in de buurt gaan. Deze dame houdt van knutselen, kletsen, naar de stad gaan en kringloop/rommelmarkten afstruinen. De maandag, dinsdag (avond niet) of het weekend is zij daarvoor beschikbaar. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan horen we graag van je!
#gezelligheid #maatje @UtrechtOvervecht

Maatje verstandelijk beperkte vrouw
Een vrouw met een verstandelijke beperking uit Rivierenwijk (60 jaar) zoekt een vrouwelijke vrijwilliger die één keer in de week met haar op wil trekken. Bijvoorbeeld samen boodschappen doen, naar het buurthuis gaan of te wandelen. Ze vindt het erg fijn om iemand om haar heen te hebben en te kletsen. Deze mevrouw heeft wel iemand nodig die af en toe een beetje streng voor haar kan zijn.  Mevrouw is beschikbaar van maandag tot en met donderdag. Ben jij de vrijwilliger die mevrouw zoekt? We horen het graag van je!
#sociaal #gezelligheid #kletsen @UtrechtRivierenwijk

Samen wijkbewoners leren kennen
Een 30-jarige man met een verstandelijke beperking wil graag nieuwe mensen in zijn wijk leren kennen. Daarom wil hij graag naar sociale projecten (zoals het buurthuis) in de wijk, maar hij vindt het een beetje spannend om daar alleen heen te gaan. Hij zoekt een maatje die met hem op stap gaat hierheen, zodat hij later steeds meer zelfstandig kan gaan. Ook vindt hij het heel leuk om met jou naar de kroeg te gaan of samen naar voetbal te kijken. Word jij zijn buddy? Hij is in de avonden en in het weekend beschikbaar.
#sociaal #wijk #samen @UtrechtOvervecht 

Zwemmen met verstandelijk beperkte kinderen

Houd je van zwemmen en wil je graag iets voor een ander betekenen? Lees dan snel verder! De kinderen van een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking gaan 1 keer in de 2 weken op dinsdagmiddag zwemmen (van 12:30-14:30 in de even weken). Ze zoeken versterking voor de 1-op-1 begeleiding van de kinderen. Sta je stevig in je schoenen, ben je voor langere tijd beschikbaar en heb je wel zin in een uitdaging? Dan is deze hulpvraag iets voor jou!
#zwemmen #begeleiding #sportief @UtrechtOvervecht

Wandelmaatje
Een gezellige kletsmajoor met een licht verstandelijke beperking zoekt een maatje om lekker samen mee te wandelen. Mevrouw woont in Overvecht en houdt van gezelligheid. We zoeken iemand met een stevige persoonlijkheid die met haar naar buiten wil voor de nodige beweging en ontspanning. Dit kan elke avond (behalve maandagavond) of op vrijdag of in het weekend overdag. Ben jij degene die we zoeken?
#sociaal #wandelen #maatje @UtrechtOvervecht

Praktisch

Helpen met snoeien!
Een jonge man bezit een mooi tuintje in Utrecht. Hij kan alleen zelf niet het tuintje bijhouden. Daarom is meneer op zoek naar wat hulp om wat bomen en struiken te snoeien. Zou jij het leuk vinden om mee te helpen met het snoeien van deze tuin? Neem dan contact met ons op!
#praktisch #snoeien #samen @UtrechtZuilen

Met de fiets naar de voetbal
Een Marokkaanse jongen van 6 jaar gaat elke woensdag naar de voetbal, maar zoekt iemand die samen met hem op de fiets naar de training gaat en hem ook weer kan thuisbrengen. Zijn moeder is alleenstaand en heeft meerdere kinderen, waardoor zij het zelf niet kan doen. De training is op woensdag van 16:30-18:00 uur in kanaleneiland op het dak van de IKEA. De jongen zelf woont in Hoograven. Lijkt het je leuk om ervoor te zorgen dat deze jongeman lekker sportief bezig kan zijn en woon je een beetje in de buurt? Stuur ons een berichtje en wij nemen contact met je op.
#praktisch #sociaal #voetbaltraining #vervoer @UtrechtKanaleneiland/Hoograven

Onkruid wieden
Een mevrouw van in de 40 is op zoek naar iemand die haar helpt met het bijhouden van de tuin. Ze heeft een gehandicapt kind en vanwege haar eigen slechte gezondheid kan ze zelf moeilijk aan de slag in de tuin. Er is veel onkruid dat weggehaald kan worden. Houd jij wel van een beetje aanpakken en lijkt het je tof om dit klusje op te pakken? Wellicht samen met iemand? Dan horen we dat graag van je! De dag en tijd kan in overleg worden afgestemd.
#praktisch #onkruid wieden #klusje @UtrechtOvervecht

Tuinierklusje in Zuilen
Een vrouw van 89 jaar is op zoek naar hulp voor haar tuin. Lichamelijk kan zij zelf niet in de tuin werken, en helaas kan haar netwerk dit ook niet voor haar doen. Het gaat om een klein tuintje waarbij het onkruid weggehaald moet worden. Heb jij tijd om ongeveer een uurtje deze mevrouw te helpen, om haar tuin weer onkruid vrij te maken? Neem dan contact met ons op!
#tuinieren #kleine klus #waardevol @UtrechtZuilen

Samen boodschappen doen in Tuinwijk
Een man van rond de 40 met autisme zoekt een maatje die één keer in de week samen met hem wat kleine boodschappen kan doen en kan wandelen. Hij houdt heel erg van films en van muziek en heeft zin om hierover met iemand te praten. Vanwege een nierziekte moet hij drie keer per week ‘s middags in het ziekenhuis zijn voor dialyse. Hij spreekt daarom liever in de ochtend af of in het weekend. Houd je wel van een beetje praktisch bezig zijn en lijkt het je ook leuk om te kletsen over films en muziek onder het genot van een kopje koffie/thee? Dan zoeken we jou!
#boodschappen #gezelschap #erop uit @UtrechtTuinwijk

Helpen met spullen sorteren
Een oudere meneer van in de 60 heeft een duwtje in zijn rug nodig om zijn huis een beetje te gaan opruimen. In zijn eentje lukt dit niet zo goed, vanwege lichamelijke en psychische klachten. Hij is al wel begonnen, maar gaat graag samen verder. Meneer is gastvrij, leest veel en houdt erg van schaken. Hij houdt ervan om van gedachten te wisselen over allerlei verschillende onderwerpen. Ben jij degene die hem een aantal keren zou willen helpen opruimen op een doordeweekse middag? Zijn voorkeur gaat uit naar een man.
#opruimen #gastvrij #gezelligheid @UtrechtOvervecht

Leren koken
Hou jij van koken en vind jij het leuk om jouw basis kook skills over te brengen? Lees dan snel verder! Een vrouw met een verstandelijke beperking wil graag zelfstandig leren koken. Ze weet al hoe ze aardappelen moet koken, maar wil graag een volledige maaltijd voor zichzelf kunnen bereiden. Ze wil graag stap voor stap leren hoe ze dit moet aanpakken. Deze mevrouw kan elke doordeweekse avond vanaf een uur of 17.30. We zoeken een vrijwilliger die het leuk vindt om dit met haar op te pakken. Ben jij geduldig, kun je goed luisteren en natuurlijk koken? Dan is dit iets voor jou!
#koken #stapvoorstap #geduld @UtrechtOvervecht

Klussen en boodschappen doen in Oudwijk
Een oudere man is op zoek naar een gezellig maatje om mee te kletsen en die wat simpele klusjes kan doen. Hierbij kun je denken aan lampen verwisselen of stekkers uit/in ander stopcontact doen etc. Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die op maandag of vrijdag (overdag) zich hiervoor wilt inzetten. Het gaat om wekelijks contact. De man is rolstoelgebonden en kan daarom zelf de simpele klusjes niet meer uitvoeren. Lijkt dit jou wat? Neem dan contact met ons op!
#praktisch #oudwijk #klussen @UtrechtOudwijk

Samen naar het handwerkatelier en boodschapjes doen

Een oudere mevrouw uit Kanaleneiland is op zoek naar een vrijwilliger die met haar naar het handwerkatelier (op vrijdagen) kan gaan, omdat ze dit niet zelfstandig kan. Mevrouw zit in een rolstoel. Ook zou het fijn zijn om af en toe samen een boodschapje te doen.
Lijkt het jou leuk om deze mevrouw een keer in de week te helpen? Laat het dan weten!
#praktisch #rolstoel #boodschappen @UtrechtKanaleneiland

Handwerkatelier zoekt vrijwilligers!
“Van Hagar tot Ruth” is een handwerkatelier die verschillende groepen in verschillende wijken voorziet van handwerken en naailes. Het zijn groepen met veel diversiteit, iedereen is welkom! Voornamelijk vrouwelijke migranten vullen deze groepen. Vind jij naaien/handwerken leuk en heb je interesse om in Kanaleneiland of Overvecht te helpen? Geen zorgen, je hoeft geen expert te zijn 😉 Op dit moment staan de volgende vacatures open: op woensdagochtend beginners naailes geven, er worden kleermakers/coupeuses gezocht en vrijwilligers die helpen/les geven bij sieraden maken. Meer info? Neem contact met ons op!
#praktisch #sociaal #creatief @UtrechtKanaleneiland @UtrechtOvervecht

Muzikale sessies met ouderen
Houd je van muziek en lijkt het je leuk om dementerende ouderen op maandagmorgen of op donderdagmiddag één op één te begeleiden tijdens een muzikale sessie? Op maandagochtend gaan een aantal bewoners aan de slag tijdens een zang-volksdans activiteit. Een andere groep gaat op donderdagmiddag gezellig samen met elkaar muziek maken. Het is fijn als je kunt helpen door bijvoorbeeld een instrument aan te geven en contact te maken met de bewoners. Lijkt het je tof om deze ouderen een dagdeel op te vrolijken door bezig zijn met muziek maken? Neem dan snel contact met ons op.
#sociaal #muzikaal #ouderen @UtrechtZuilen 

Een greep uit de ervaringen

Joanne is het maatje van Najia, een vrouw van Marokkaanse afkomst.

Naija spreekt goed Nederlands, maar is onzeker over d’s en t’s en andere grammaticaregels. Joanne helpt haar daarbij en helpt inmiddels ook Najia’s dochtertje Bahia met haar huiswerk.
Joanne: “In het gezin van Najia is zoveel gastvrijheid. We gaan vaak samen de kinderen uit school halen. Eenmaal thuis komen dan de lekkere hapjes op tafel. Ik help Bahia ook regelmatig met haar huiswerk. Ik vind het onwijs leuk om taalmaatje te zijn. Je geeft wat, maar je krijgt er ook veel voor terug.”
Najia: “Door Joannes hulp merk ik veel vooruitgang, bij mijn dochter, maar ook bij mijzelf. We doen ook wel eens andere dingen samen, zo zijn we wel eens bij IKEA gaan ontbijten.”

Michiel is het maatje van Martijn Michiel is het maatje van Martijn, een man uit Overvecht met het syndroom van Down. Samen gaan ze op pad, naar het winkelcentrum en eten een ijsje 😄😄 Martijn ziet erg uit naar de komst van Michiel en geniet erg van het één-op-één contact met Michiel.
Michiel: ‘Van Martijn leer ik dat geluk in de kleine dingen zit.’

Franka doet wekelijks boodschappen voor de alleenstaande mevrouw van den Berg (87)
Na een kopje thee wordt de boodschappenlijst doorgesproken en gaat Franka op pad.
Mevrouw van den Berg: “We moesten elkaar even leren kennen, maar ik vind je nog steeds een leuke meid. Ik heb echt bewondering voor jongeren die dit in deze wereld nog doen!”

Sofie houdt van zwemmen en neemt regelmatig de verstandelijk beperkte Manjo mee.

Sofie: “Als je je vrije tijd in iets kunt steken waar beide partijen energie uithalen, waarom zou je dat dan niet doen? Voor mij is het zwemmen met Manjo echt een win-win situatie.”
Manjo geniet op zijn beurt enorm van de wedstrijdjes die hij doet met Sofie. En uiteraard wint hij die altijd… 🙂

Lilian bezorgt oude mevrouw vrolijkheid
Elke week gaat Lilian samen met haar dochter Suze op bezoek bij mevrouw Reuvers.
Lilian: “In de ochtend bel ik altijd even of het uitkomt dat we langskomen. Nooit komt het ongelegen, want mevrouw Reuvers vindt het heel leuk als we langskomen. Heel gezellig om elke keer even bij te praten en om te zien hoe Suze ons aan het lachen maakt.”
Wanneer Lilian met haar dochter binnenkomt, krijgt Suze meteen een dikke knuffel. Soms zijn de dagen wat lang en stil voor mevrouw, maar zoals mevrouw Reuvers zelf zegt: “van zo´n levend, actief kind leef ik helemaal op.”
Lilian: “Ik vind het heel mooi om te zien hoe ik samen met mijn dochter vrijwilligerswerk kan doen en dat mijn dochter juist heel veel liefde en vrolijkheid brengt, ook op moeilijke momenten!”

Vrijwilligster laat hondje uit en zoekt zelfs een nieuw thuis voor het hondje!
Een van onze vrijwilligers heeft een tijd de hond uitgelaten van een man met dementie. Zij deed dit altijd graag. Ook toen de man in moeilijkheden kwam bleef zij hem helpen. Meneer werd namelijk opgenomen in het ziekenhuis, en zijn hondje zat nog thuis. De vrijwilligster heeft besloten het hondje op te halen en haar over het diertje te ontfermen. De vrijwilligster overlegde met de vrienden en familie van meneer, over wat er zou moeten gebeuren als hij niet meer naar huis kan. Helaas gebeurde dit ook: meneer moest worden opgenomen in een gesloten inrichting in een verzorgingstehuis en zijn hondje mocht helaas niet bij hem blijven. Deze vrijwilligster heeft haar uiterste best gedaan om een goed onderkomen te vinden voor het hondje, en het is haar gelukt! Het hondje kon bij vrienden van haar terecht. Wat prachtig om te zien dat een vrijwilligster zo betrokken is. Het mooie is ook dat deze vrijwilligster nog steeds op bezoek gaat bij meneer en af en toe ook zijn hondje meeneemt.

Verschillende studenten van studentenvereniging Sola Scriptura - CSFR Utrecht hebben zich ingezet in de stad. Zo hebben de bewoners van een woonvoorziening in Utrecht deze gasten helemaal ingemaakt met sjoelen!

Geweldig mooi voorbeeld van ons project 'Samen in Utrecht', waarbij statushouders zich als vrijwilliger inzetten voor kwetsbare Utrechters. Deze heren maken samen prachtige muziek en de taal van muziek verbindt!

Vrijwilligersbeleid en gedragscode

Wij als Serve the City Utrecht vinden het belangrijk dat we goede afspraken maken over de manier waarop we met elkaar omgaan, omdat iedereen zich veilig en goed moet kunnen voelen in het contact met anderen. We denken dat het goed is als mensen elkaar met respect behandelen.

Als je als vrijwilliger bij ons aan de slag gaat, vinden we het belangrijk dat je onze waarden kunt onderschrijven en daarom vragen je ook om onze gedragscode te ondertekenen.

  • Lees hier de volledige gedragscode
  • Bekijk hier de acht belangrijkste kernpunten, die we ook tijdens het kennismakingsgesprek bespreken

Daarnaast vinden we het belangrijk om vastgelegd te hebben hoe we als Serve the City omgaan met onze vrijwilligers. Benieuwd naar je rechten en plichten als vrijwilliger?

  • Hier lees je ons volledige vrijwilligersbeleid.

Evenementen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close