Kun je wel wat afleiding van je studie gebruiken?

Wekelijks boodschappen doen voor een oudere vrouw in jouw straat? Af en toe afspreken met een asielzoeker die de stad beter wil leren kennen? Kortom: heb je wel zin in eens iets anders dan met je neus in de boeken én wil jij verschil maken in jouw omgeving door je in te zetten voor kwetsbare stadsgenoten? Dan ben je bij Serve the City Utrecht aan het goede adres!

Wij geloven dat je van waarde kunt zijn voor de mensen om je heen. Soms weet je alleen niet zo goed waar je moet beginnen. Daar helpen wij graag bij! We bieden laagdrempelig vrijwilligerswerk aan, waarbij je zelf kunt bepalen met welke hulpvraag en doelgroep je aan de slag wilt en op welk moment. Zo kun je het dus helemaal afstemmen op je eigen agenda.

Ben je geïnspireerd en zou je je bij deze jongerenbeweging willen aansluiten? Schrijf je dan hier in en we nemen snel contact met je op om een kennismakingsgesprek te plannen!

  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ

Hulpvragen

Sociaal

Theatervoorstelling bezoeken met ouderen
Festival Tweetakt (29 maart tot 14 april) zorgt ervoor dat ouderen die in een verzorgingshuis of verpleeghuis wonen in het weekend een theatervoorstelling kunnen bezoeken. We zijn op zoek naar mensen die meegaan naar de voorstelling. Je wordt gekoppeld aan een oudere en kan samen napraten over de voorstelling. Ben je in het weekend beschikbaar? Meld je dan aan!
#Festival #Theater #Ouderen @UtrechtCentrum

Met de regiotaxi op stap
Een gezellige mevrouw van 83 jaar uit Tuinwijk zoekt een vrouwelijk maatje om met de regiotaxi naar Winkelcentrum Overvecht te gaan en gezellig te kletsen. Mevrouw loopt zelf moeilijk, maar houdt wel van erop uitgaan. Ze heeft een beperkt netwerk en houdt van gezelligheid. Mevrouw kan niet op dinsdag en vrijdag. Ben je een vrouw en heb lijkt je dit leuk om te doen? Meld je snel aan.
#sociaal #regiotaxi #kletsen @UtrechtTuinwijk

Naar buiten met de rolstoel
Een mevrouw van 60 jaar is op zoek naar een maatje die voor langere tijd beschikbaar is (minimaal één jaar). Zij heeft een aantal jaar geleden een CVA gehad, waardoor zij in een rolstoel terecht is gekomen. De laatste tijd zit zij veel thuis en wilt graag weer lekker naar buiten! Vind jij het leuk om eens per week op bezoek te gaan bij deze mevrouw, samen met haar een wandelingetje maken en te kletsen? Reageer dan snel!
#eenzaam #jong #gezelligheid @UtrechtTuinwijk

Huiswerkbegeleiding Kanaleneiland
Een 13-jarig meisje zit in de 2e klas van de Havo en is op zoek naar een iemand die jaar (tijdelijk) bijles zou kunnen geven. Ze heeft moeite met verschillende vakken, waaronder Wiskunde, Engels en Nederlands. Ze zou kunnen op de dinsdagavond, woensdagavond en in het weekend. Lijkt het je leuk om deze jonge meid te helpen? Neem dan contact met ons op!
#bijles #samen #dankbaar @UtrechtKanaleneiland

Taalmaatje gezocht
Een rustige mevrouw van 40 jaar is op zoek naar iemand die haar wil helpen met het leren van de Nederlandse taal. Ze komt uit Guinee, woont zo’n 8 jaar in Nederland en heeft een verstandelijke beperking. Haar Nederlands is nog erg basis. Ze spreekt wel Frans en ze is erg gemotiveerd om aan de slag te gaan. Heb je gevoel voor taal, ben je geduldig en wil je graag wekelijks aan de slag met deze vrouw? Ze is beschikbaar op woensdag, donderdagmorgen, vrijdag en in het weekend.
#sociaal #Nederlandsetaal #andere culturen @Overvecht

Taalles Kanaleneiland
Eén keer per week wordt taalles gegeven in Huis van Vrede aan nieuwkomers die nog weinig Nederlands spreken. Huis van Vrede is een kerk én buurtcentrum in Kanaleneiland. Voor deze taalles zijn 1 of 2 nieuwe vrijwilligers nodig! De taalles is wekelijks op donderdagmiddag van 13-15 uur. Je bent docent (niet officieel, dus geen opleiding nodig!) voor een klein groepje mensen die graag Nederlands wil leren en gaat aan de slag met een bestaande methode. Heb je interesse in andere culturen, gevoel voor taal, geduld én heb je op donderdag wel 2 uurtjes over? Meld je dan snel aan!
#taal #Nederlands #sociaal @UtrechtKanaleneiland

Samen wijkbewoners leren kennen
Een 30-jarige man met een verstandelijke beperking wil graag nieuwe mensen in zijn wijk leren kennen. Daarom wil hij graag naar sociale projecten (zoals het buurthuis) in de wijk, maar hij vindt het een beetje spannend om daar alleen heen te gaan. Hij zoekt een maatje die met hem op stap gaat hierheen, zodat hij later steeds meer zelfstandig kan gaan. Ook vindt hij het heel leuk om met jou naar de kroeg te gaan of samen naar voetbal te kijken. Word jij zijn buddy? Hij is in de avonden en in het weekend beschikbaar.
#sociaal #wijk #samen @UtrechtOvervecht 

Praktisch

Huiswerkbegeleiding 13-jarig meisje
Heb jij een beetje kennis van de vakken Nederlands en Engels? Een meisje, die in de 1e klas zit van het VMBO zou graag wat hulp willen bij deze vakken. Helaas heeft het gezin niet het netwerk en de financiële middelen voor een betaalde kracht. Lijkt het je leuk om dit lieve meisje eens per week of eens per twee weken te helpen? Neem dan contact met ons op! #Huiswerkbegeleiding #Nederlands # Engels @UtrechtLunetten

Blokfluit of zangles gezocht!
Een meisje van basisschool leeftijd, is opzoek naar een vrijwilliger die haar graag blokfluitles of zangles wilt geven. Zij zou graag eens per 1 a 2 weken les willen krijgen. Heb jij een middagje vrij in de week om deze muzikale meid les te geven? Neem dan contact met ons op!
#blokfluit #zingen #muzikaal @UtrechtLunetten

Hond uitlaten
Een man in Lunetten heeft een lieve hond van 14 jaar. Meneer heeft maar één long en kan zelf geen lange stukken meer lopen. De hond zit nog vol levenslust en is op zoek naar iemand lekker met haar wilt wandelen. Lijkt het jou leuk om met deze viervoeter eens per week op pad te gaan? Laat het ons dan weten!
#hond #uitlaten #speels @UtrechtLunetten

Hulp bij de kerkdienst
Een wooncentrum voor ouderen is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen rondom de kerkdienst op zondagmorgen. Ze zijn op zoek naar iemand die mee wil helpen om de bewoners naar de kerkdienst te brengen en op te halen. Ook kunnen ze goed hulp gebruiken bij praktische klussen (zoals collecte en het uitdelen van liturgie) in de kerkdienst. Lijkt het jou leuk om mee te helpen bij zo’n kerkdienst met ouderen? Reageer dan snel!
#kerkdienst #ouderen #assisteren @UtrechtOvervecht

Met de fiets naar de voetbal
Een Marokkaanse jongen van 6 jaar gaat elke woensdag naar de voetbal, maar zoekt iemand die samen met hem op de fiets naar de training gaat en hem ook weer kan thuisbrengen. Zijn moeder is alleenstaand en heeft meerdere kinderen, waardoor zij het zelf niet kan doen. De training is op woensdag van 16:30-18:00 uur in kanaleneiland op het dak van de IKEA. De jongen zelf woont in Hoograven. Lijkt het je leuk om ervoor te zorgen dat deze jongeman lekker sportief bezig kan zijn en woon je een beetje in de buurt? Stuur ons een berichtje en wij nemen contact met je op.
#praktisch #sociaal #voetbaltraining #vervoer @UtrechtKanaleneiland/Hoograven

Onkruid wieden
Een mevrouw van in de 40 is op zoek naar iemand die haar helpt met het bijhouden van de tuin. Ze heeft een gehandicapt kind en vanwege haar eigen slechte gezondheid kan ze zelf moeilijk aan de slag in de tuin. Er is veel onkruid dat weggehaald kan worden. Houd jij wel van een beetje aanpakken en lijkt het je tof om dit klusje op te pakken? Wellicht samen met iemand? Dan horen we dat graag van je! De dag en tijd kan in overleg worden afgestemd.
#praktisch #onkruid wieden #klusje @UtrechtOvervecht

Leren koken
Hou jij van koken en vind jij het leuk om jouw basis kook skills over te brengen? Lees dan snel verder! Een vrouw met een verstandelijke beperking wil graag zelfstandig leren koken. Ze weet al hoe ze aardappelen moet koken, maar wil graag een volledige maaltijd voor zichzelf kunnen bereiden. Ze wil graag stap voor stap leren hoe ze dit moet aanpakken. Deze mevrouw kan elke doordeweekse avond vanaf een uur of 17.30. We zoeken een vrijwilliger die het leuk vindt om dit met haar op te pakken. Ben jij geduldig, kun je goed luisteren en natuurlijk koken? Dan is dit iets voor jou!
#koken #stapvoorstap #geduld @UtrechtOvervecht

Handwerkatelier zoekt vrijwilligers!
“Van Hagar tot Ruth” is een handwerkatelier die verschillende groepen in verschillende wijken voorziet van handwerken en naailes. Het zijn groepen met veel diversiteit, iedereen is welkom! Voornamelijk vrouwelijke migranten vullen deze groepen. Vind jij naaien/handwerken leuk en heb je interesse om in Kanaleneiland of Overvecht te helpen? Geen zorgen, je hoeft geen expert te zijn 😉 Op dit moment staan de volgende vacatures open: op woensdagochtend beginners naailes geven, er worden kleermakers/coupeuses gezocht en vrijwilligers die helpen/les geven bij sieraden maken. Meer info? Neem contact met ons op!
#praktisch #sociaal #creatief @UtrechtKanaleneiland @UtrechtOvervecht

Een greep uit de ervaringen

Joanne is het maatje van Najia, een vrouw van Marokkaanse afkomst.

Naija spreekt goed Nederlands, maar is onzeker over d’s en t’s en andere grammaticaregels. Joanne helpt haar daarbij en helpt inmiddels ook Najia’s dochtertje Bahia met haar huiswerk.
Joanne: “In het gezin van Najia is zoveel gastvrijheid. We gaan vaak samen de kinderen uit school halen. Eenmaal thuis komen dan de lekkere hapjes op tafel. Ik help Bahia ook regelmatig met haar huiswerk. Ik vind het onwijs leuk om taalmaatje te zijn. Je geeft wat, maar je krijgt er ook veel voor terug.”
Najia: “Door Joannes hulp merk ik veel vooruitgang, bij mijn dochter, maar ook bij mijzelf. We doen ook wel eens andere dingen samen, zo zijn we wel eens bij IKEA gaan ontbijten.”

Michiel is het maatje van Martijn Michiel is het maatje van Martijn, een man uit Overvecht met het syndroom van Down. Samen gaan ze op pad, naar het winkelcentrum en eten een ijsje 😄😄 Martijn ziet erg uit naar de komst van Michiel en geniet erg van het één-op-één contact met Michiel.
Michiel: ‘Van Martijn leer ik dat geluk in de kleine dingen zit.’

Franka doet wekelijks boodschappen voor de alleenstaande mevrouw van den Berg (87)
Na een kopje thee wordt de boodschappenlijst doorgesproken en gaat Franka op pad.
Mevrouw van den Berg: “We moesten elkaar even leren kennen, maar ik vind je nog steeds een leuke meid. Ik heb echt bewondering voor jongeren die dit in deze wereld nog doen!”

Sofie houdt van zwemmen en neemt regelmatig de verstandelijk beperkte Manjo mee.

Sofie: “Als je je vrije tijd in iets kunt steken waar beide partijen energie uithalen, waarom zou je dat dan niet doen? Voor mij is het zwemmen met Manjo echt een win-win situatie.”
Manjo geniet op zijn beurt enorm van de wedstrijdjes die hij doet met Sofie. En uiteraard wint hij die altijd… 🙂

Lilian bezorgt oude mevrouw vrolijkheid
Elke week gaat Lilian samen met haar dochter Suze op bezoek bij mevrouw Reuvers.
Lilian: “In de ochtend bel ik altijd even of het uitkomt dat we langskomen. Nooit komt het ongelegen, want mevrouw Reuvers vindt het heel leuk als we langskomen. Heel gezellig om elke keer even bij te praten en om te zien hoe Suze ons aan het lachen maakt.”
Wanneer Lilian met haar dochter binnenkomt, krijgt Suze meteen een dikke knuffel. Soms zijn de dagen wat lang en stil voor mevrouw, maar zoals mevrouw Reuvers zelf zegt: “van zo´n levend, actief kind leef ik helemaal op.”
Lilian: “Ik vind het heel mooi om te zien hoe ik samen met mijn dochter vrijwilligerswerk kan doen en dat mijn dochter juist heel veel liefde en vrolijkheid brengt, ook op moeilijke momenten!”

Vrijwilligster laat hondje uit en zoekt zelfs een nieuw thuis voor het hondje!
Een van onze vrijwilligers heeft een tijd de hond uitgelaten van een man met dementie. Zij deed dit altijd graag. Ook toen de man in moeilijkheden kwam bleef zij hem helpen. Meneer werd namelijk opgenomen in het ziekenhuis, en zijn hondje zat nog thuis. De vrijwilligster heeft besloten het hondje op te halen en haar over het diertje te ontfermen. De vrijwilligster overlegde met de vrienden en familie van meneer, over wat er zou moeten gebeuren als hij niet meer naar huis kan. Helaas gebeurde dit ook: meneer moest worden opgenomen in een gesloten inrichting in een verzorgingstehuis en zijn hondje mocht helaas niet bij hem blijven. Deze vrijwilligster heeft haar uiterste best gedaan om een goed onderkomen te vinden voor het hondje, en het is haar gelukt! Het hondje kon bij vrienden van haar terecht. Wat prachtig om te zien dat een vrijwilligster zo betrokken is. Het mooie is ook dat deze vrijwilligster nog steeds op bezoek gaat bij meneer en af en toe ook zijn hondje meeneemt.

Verschillende studenten van studentenvereniging Sola Scriptura - CSFR Utrecht hebben zich ingezet in de stad. Zo hebben de bewoners van een woonvoorziening in Utrecht deze gasten helemaal ingemaakt met sjoelen!

Geweldig mooi voorbeeld van ons project 'Samen in Utrecht', waarbij statushouders zich als vrijwilliger inzetten voor kwetsbare Utrechters. Deze heren maken samen prachtige muziek en de taal van muziek verbindt!

Vrijwilligersbeleid en gedragscode

Wij als Serve the City Utrecht vinden het belangrijk dat we goede afspraken maken over de manier waarop we met elkaar omgaan, omdat iedereen zich veilig en goed moet kunnen voelen in het contact met anderen. We denken dat het goed is als mensen elkaar met respect behandelen.

Als je als vrijwilliger bij ons aan de slag gaat, vinden we het belangrijk dat je onze waarden kunt onderschrijven en daarom vragen je ook om onze gedragscode te ondertekenen.

  • Lees hier de volledige gedragscode
  • Bekijk hier de acht belangrijkste kernpunten, die we ook tijdens het kennismakingsgesprek bespreken

Daarnaast vinden we het belangrijk om vastgelegd te hebben hoe we als Serve the City omgaan met onze vrijwilligers. Benieuwd naar je rechten en plichten als vrijwilliger?

  • Hier lees je ons volledige vrijwilligersbeleid.

Evenementen

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close